Önceliğimiz güvenlik

TS EN 12810 İş Güvenlikli İskele

İş ve işçi güvenliği açısından yapıların imalat aşamasında 01.07.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm iskele sistemlerinde geçerli olmak kaydıyla TS EN 12810 sertifikalı iskele kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.

Tüm İskele İhtiyaçlarınıza Özel Çözümler

TS EN 12810 İş Güvenlikli İskele

Konut projelerinde, fabrika inşaatlarında, sanayi yapıları, beton santralleri, gübre fabrikaları, tersanelerde, liman işletmelerinde yapıların dış cephe uygulamalarında yüksekte çalışma belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi olan personel tarafından iş güvenlikli iskele kurum ve sökümü uzman personelin gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

TS EN 12810 sertifikalı iskele kullanılması zorunludur.

İş ve işçi güvenliği açısından yapıların imalat aşamasında 01.07.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm iskele sistemlerinde geçerli olmak kaydıyla TS EN 12810 sertifikalı iskele kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Konut projelerinde, fabrika inşaatlarında, sanayi yapıları, beton santralleri, gübre fabrikaları, tersanelerde, liman işletmelerinde yapıların dış cephe uygulamalarında yüksekte çalışma belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi olan personel tarafından iş güvenlikli iskele kurum ve sökümü uzman personelin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Uzman personel tarafından kurulumu yapılan iskele kurulumu tamamlandıktan sonra yatay bağlantı elemanları, dikey bağlantı elemanları ve yürüyüş yolları (platformlar) üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Eğer bu tür değişiklikler yapılacak ise uzman personelin onayı alınmalıdır.

İş disiplini ve güvenlik

İskele kurulumuna başlamadan önce alt ayar mili uygulaması yapılarak alt ayar millerinin altında kalacak kalın ahşap kalaslar kullanılmalıdır. Su terazisi yardımı ile başlangıçta iskele teraziye alınıp kurulacak iskele aynı kotta olmalıdır. Farklı cephelerde kurulan iskelelerdeki platformlar aynı kotta olmalı ve cephelerin köşe dönüşünde platformlar eksiz dönüşü sağlamalıdır. Kullanılan platformlar çalışma alanında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Platformların rüzgar ve olası dış etkenlerden dolayı yerinden çıkmasını önlemek için platformların kilit aparatı ile üzerine oturduğu parçaya sabitlenmelidir.

Personel çalışma alanlarında iskelenin dış kısmına bakan tarafında 50 cm ve 1 metrede diz ve bel mesafesinde güvelik bariyeri uygulanmalıdır. İskele platform çalışma alanlarında güvenli iskele kurulumunda metal yada ahşap tekmeler kullanılmalıdır. İskele ile bina arasındaki mesafe 25 cm den daha fazla olması durumunda ise iş güvenliği açısından tehlike arz edeceğinden dolayı 50cm ve 1mt diz ve bel mesafesinde bariyer uygulaması yapılmalıdır.

İskelenin bina bağlantı uygulaması Fener İskelenin güvenli iskele kurulum talimatlarının bulunduğu katologtaki statik projeye uyarak yapılmalıdır. Buna göre bağlantılar yine TS EN 12810 standartlarına uygun plastik dübel, piton kanca, bağlantı kolunun piton kancaya sabitlenmesi ve bağlantı kolunun iskele dikey elemanına sabit dövme kelepçe sistemi ile sabitlenmesi gerekmektedir.

Güvenli iskele kurulumu için yukarıda belirtilen aşamaların doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. İş güvenliği açısından herhangi bir aşamada sorun yaşanması durumunda iş durdurulmalı ve sorun çözülene kadar çalışmaya devam edilmemelidir. Ayrıca, iskele kurulumu sırasında çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanmaları da son derece önemlidir.

2022

Presidents Safety Award and Excellence in Safety, The Construction Employers’ Association

2021

The Million Work Hours Award (2 Million Hours), The National Safety Council

2021

Occupational Excellence Achievement Award (2020), The National Safety Council